Makeni

Sierra Leone Bombali.pngMakeni is de grootste stad in de noordelijke provincie Sierra Leone. De stad is de hoofdstad van het Bombali-district en is het economische centrum van de noordelijke provincie. Makeni is de vijfde grootste stad in Sierra Leone door de bevolking. De stad Makeni had 125.000 inwoners in de volkstelling van 2015. Makeni ligt ongeveer 137 kilometer (85 mijl) ten oosten van Freetown.

De stad is de thuisbasis van de universiteit van Makeni, de grootste particuliere universiteit in Sierra Leone. Het bezit ook de St. Francis Secondary School, een van de meest vooraanstaande middelbare scholen in Sierra Leone.

Makeni is een van de zes gemeenten van Sierra Leone en wordt bestuurd door een rechtstreeks verkozen gemeenteraad, geleid door een burgemeester, in wie de lokale uitvoerende macht berust. De burgemeester is verantwoordelijk voor het algemene beheer van de stad. De burgemeester en leden van de Makeni gemeenteraad worden direct om de vier jaar rechtstreeks verkozen in een gemeenteraadsverkiezing in de stad. De huidige burgemeester van Makeni is Sunkarie Kabba-Kamara van de All People’s Congress-partij. Sunkarie Kabba-Kamara won gemakkelijk de burgemeester van Makeni met 86,95% in de Makeni Mayoral verkiezing.

De bevolking van Makeni is etnisch divers, hoewel de bevolking van Temne de grootste etnische groep in de stad is. De Krio-taal wordt gebruikt als de primaire communicatietaal onder de verschillende etnische groepen in de stad. De bevolking van Makeni is overwegend moslim, hoewel er een grote christelijke minderheid is in de stad. De Wesleyan-methodisten zijn de grootste en belangrijkste christelijke denominatie in Makeni.

Net als de rest van Sierra Leone is voetbal verreweg de populairste sport in de stad. De professionele voetbalclub Sierra Leone, de Wusum Stars, gevestigd in Makeni, vertegenwoordigen de stad in de Sierra Leone National Premier League. Wusum Stars is erg populair in Makeni en in het Bombali-district. Makeni organiseerde ook thuiswedstrijden van de Sierra Leone-teams onder de 17 en onder de 20 in het Wusum Sports Stadium in de stad.

Makeni is de geboorteplaats van Sierra Leone’s vorige president Ernest Bai Koroma, hij werd geboren en is opgegroeid in deze stad.