Nieuwsbrief Erdi April 2019

Al weer een lange tijd dat ik wat geschreven heb.

Matrassen: veel dank!

We hebben 30 nieuwe matrassen, deels gedoneerd, deel bijdrage van ziekenhuis zelf. Super verbetering! Hartelijk dank aan degene die gedoneerd hebben!! Voor de beste oude matrassen willen we nu nog hoezen laten maken, zodat alle bedden hygiënisch zijn.

Child Care Center

Ook met Smarter Hospital zijn we druk bezig. Een groot project voor de kliniek zijn we aan het voorbereiden. Hier horen/lezen jullie later zeker meer van. Nu al zijn we bezig met ook een ander project en dat is het Child Care Center in Yele. Dat is gestart na de Ebola uitbraak, omdat er vele kinderen waren die beide ouders verloren hebben aan Ebola. De familie die ze noodgedwongen opving, heeft amper genoeg te eten voor het eigen gezin. Daarom werden deze kinderen vaak als ‘huisslaaf’ gebruikt of bijna geheel aan hun lot overgelaten. Dat mocht niet gebeuren, vond dr ABD en hij heeft toen zijn vrienden in Amerika geschreven: het plan van het Child Care Center was geboren. Toen Ruurd en ik hier net waren, heeft Ruurd overzien dat de gebouwen voor het Child Care Center afgebouwd werden. Inmiddels wonen er 20 kinderen, 3 moeders die voor hen zorgen en een manager. De meeste hebben beide ouders aan Ebola verloren, ook een aantal een ouder aan iets ander en vervolgens de andere ouder aan Ebola. Smarter Hospital wil sponsors zoeken voor de dagelijkse benodigdheden voor deze kinderen: eten, kleren, een pen en schrift voor school, ect.
Voor slecht € 10 per maand kun je een kind sponsoren. Je zult (via mij en via de manager) update krijgen over je sponsor kind. Lees op de website de verhalen van deze kinderen en kies wie je wilt steunen.

https://newwebsiteshf.smarter-hospital.nl/kinder-opvang/

Gebroken bovenbeen

Het meisje met de gebroken bovenbeen is voor de gehele behandeling gebleven en loopt weer! Kijk het filmpje.

Mirjam

Dat was ook de periode dat we een zeer ervaren verpleegkundige van de PUM, Mirjam. Hier aan het dansen met ons patiëntje. Zij heeft veel onderwezen aan de nurses en aan team building onder de nurses gedaan! Daarnaast heeft ze Martha, onze matron gecoached, nu hebben ze nog steeds contact!

Lekkende urine

De vrouw van onze labman is succesvol geopereerd in Aberdeen Women Center (een nalatenschap van Merci Ship, waar ze nog altijd herstel operaties doen van de VVF (vesicovaginale fistels – verbinding tussen blaas en vagina, waardoor vrouwen continue urine verliezen). Ze is weer thuis en maakt het goed.

Behoed voor grote problemen

Wanneer je langere tijd in een land werkt leren mensen je werk kennen. Zo werd een jonge jongen gebracht met beide onderbenen, beide botten gebroken. Hij werd behandeld met lokale kruiden en geen stabilisatie van de breuk. Dat maakt dat het erg pijnlijk blijf en niet geneest.

Een medewerker van de werkplaats waar ik wel protheses laat maken voor de patiënten die we moeten amputeren, had deze jonge man opgemerkt. Omdat deze medewerker zelf een been heeft verloren, weet hij wat het betekend om een been te verliezen. Dat zag hij voor deze jonge man zo gebeuren met zijn beide benen. Om dat te voorkomen, heeft hij de jongen en zijn vader meegenomen naar mij. Op de röntgenfoto was te zien dat er nog geen genezing was, maar dat de stand van de breuken wel oké was. De kruiden van de kruiden dokter hadden wel oppervlakkige wondjes gemaakt bij zijn enkels. We hebben de kruiden van zijn benen gehaald en hem gips gegeven tot boven zijn knie. We hebben een gat in het gips ter hoogte van de wond, om die goed te kunnen schoonhouden om het goed te laten genezen. Dit was een goede gelegenheid om Alie, onze clinical health assistant (CHA), te leren met de gipszaag te werken. De jongen bleek een echte ‘cowboy’ (zonder paard) dus zijn benen zijn erg belangrijk voor hem. Hij was niet naar school geweest en dus kreeg hij opeens veel kans om meer Engels te leren en ook letters te schrijven in een schrift. 😉 De eerste periode was hij in het ziekenhuis, omdat hij nog niet mocht lopen, later is hij met het gips naar huis gegaan. Toen het gips eraf mocht was het nog wel even wennen, maar kon hij goed lopen.
Super actie van de medewerker van de werkplaats voor protheses. Hij heeft zeker veel schade voor deze ‘cowboy’ voorkomen! Ik ben blij dat we een plek kunnen zijn waar hij deze jongen naar toe kan brengen.

Baarmoederhalskanker screening

Twee weken terug was dr Nick, mijn collega ten tijde van de Ebola, voor een weekje op bezoek. Dr Nick is nu gynaecoloog in opleiding, maar heeft nog steeds een sterke band met Sierra Leone. Hij werkt met mij samen om baarmoederhalskanker screening in Sierra Leone te introduceren, samen met een organisatie hier in Makeni (World Hope International) en een organisatie in Nederland (Female Cancer Foundation). We zijn bezig met een plan schrijven om screening te starten in de provincie Bombali (waar ik nu werk) om de overheid te laten zien hoe het kan. En hopen dat het vervolgens in andere provincies gekopieerd zal worden. Maar het belangrijkste doel van zijn bezoek was om te beginnen met screening. En dat is gelukt! We zijn gestart! Als eerste vrijwilligers om gescreend te worden was ons eigen personeel, en vervolgens ook anderen. In drie dagen hebben we 19 vrouwen gescreend. Vanaf nu gaan we elke donderdag vrouwen screenen voor baarmoederhals kanker.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.