NieuwsUpdate Erdi January 2019

Bezoek Smarter Hospital Bestuur

Het is bijna het einde van het jaar en ik heb bijna niks van mij laten horen. De hoogste tijd dus om wat te schrijven.
Sinds oktober 2017 ben ik werkzaam in City Garden Clinic in Makeni as medicalsuper intendent (hoofd arts).

Allereerst een van mijn hoogtepunten van het afgelopen jaar in Makeni: bezoek van mijn mede bestuursleden van Smarter Hospital. Behalve dat het super gezellig was om hen hier te hebben, hebben we ook hele mooie plannen kunnen maken. Samen met dr ABD, de eigenaar van de kliniek, en anderen die een grote rol spelen, structureel nagedacht over de toekomst van de kliniek: in welke richting ontwikkelen en wat is daarvoor nodig.

Samen met het team van Smarter Hospital ook goede plannen voor Smarter Hospital kunnen maken. Het helpen realiseren van enkele van de doelen van City Garden Clinic, doorgaan met het Teach-The-Teachers project voor de lagere scholen in Yele. En ook willen we het weeshuis voor de Ebola wezen steunen.  Meer informatie in deze link.

Hoogtepunten & Dieptepunten in het ziekenhuis

Deze week is een kindje opgenomen met een bovenbeen breuk. Een foto kon niet gemaakt worden, omdat alle röntgen in de stad Makeni niet functioneel is (van 2 ziekenhuizen is de machine stuk en van het overheidsziekenhuis is de röntgen film op). Maar het was ook zonder foto duidelijk dat het beentje gebroken is.
In het overheidsziekenhuis was de arts wel zo goed om een tijdelijke splint van karton te geven. Hier met de familie gesproken en uitgelegd dat het been gebroken is en dat de beste behandeling tractie is (ongeveer 2 maanden in ziekenhuis).

Dat was een probleem, want de moeder zit nog op school en heeft examens, dus kan niet 2 maanden bij haar dochter in het ziekenhuis zijn. Verder kon de familie ook niet iemand anders regelen. Daarna kwam het geld dat ze moeten betalen voor de behandeling (zodat wij medicijnen kunnen kopen, salarissen kunnen betalen, de elektriciteit rekening, ect). Maar met opa en oom uiteindelijk afgesproken dat ze het zouden regelen en we haar moesten opnemen. Maar nadat ik de tractie had aangelegd, kwam de oma, die het kind wilde meenemen naar de kruiden dokter. Dat heb ik geweigerd, maar of ik dat volhoud betwijfel ik.

De kruiden dokter is helaas geen ‘tradicional bone setter’ waarvan ik in Malawi best goede resultaten heb gezien. Hier zijn het ‘herbalists’ die kokend hete bladeren op de zwelling plaatsten, waardoor behalve het bestaande letsel er ook ernstige brandwonden bij komen. Vaak raken die ontstoken en soms eindigt het dat de hand of voet geamputeerd moet worden …. (tot nu toe is ze nog in het ziekenhuis).

Een volwassen dame die we wegens necrose aan de voet moesten amputeren onder de knie, heeft via een sponsor uit Amerika (Arms Around Sierra Leone) een prothese gekregen. Ze danste voor mij op de dag dat ik haar naar huis liet gaan.

We hebben financiële steun van Insuline for Life en het Antonius Ontwikkelings Fonds ontvangen om de conferentie zaal/ onderwijs ruimte in te richten met tafels, stoelen, een kast en een beamer. Geweldig ! Weer een stapje naar verbetering van de kliniek! Er is nog veel onderwijs te geven, dus ik verwacht dat deze ruimte goed gebruikt zal worden.

Armoede

Wat me wel opvalt is de armoede van dit land: gebrek aan kennis, onderwijs en inzicht, geld voor essentiële zaken, en afwezigheid van voorzieningen die voor ons westerlingen zo vanzelfsprekend zijn.

Mensen die insuline nodig hebben voor suikerziekte, en die dat dan zichzelf thuis moeten toedienen, maar niet kunnen lezen er schrijven. Ik kleur dan de juiste hoeveelheid met een stift aan, zodat ze zichzelf toch correct kunnen behandelen.

Een meisje van 18 dat overlijd aan kiespijn, omdat ze in een afgelegen dorp woont, dus eerst naar de kruiden dokter gaat en pas veel te laat naar een echt ziekenhuis gebracht word en dat eigenlijk niet kunnen betalen (hebben uiteindelijk slechts 1/5 van de rekening kunnen betalen).

Verder hebben we nog zeker 5 patiënten die eigenlijk al lang beter zijn, maar nog wachten tot hun familie geld bij elkaar heeft om de ziekenhuis rekening te kunnen betalen. Patiënten met kanker, maar nergens in het land is er beschikking over chemotherapie of radiotherapie.

Patiënten met grote gezwellen, maar pathologie is in Sierra Leone niet verkrijgbaar. Een privé diagnostisch instituut kan wel resultaat geven, maar dat kost veel en dan wordt het naar Ghana gestuurd.
De vrouw van een van onze staf, die zou bevallen van haar >5e kind. We hebben zelfs even over een geplande keizersnede gesproken, haar man wilde dat wel, maar zij wilde liever gewoon bevallen, waar ik het mee eens was. Nu heb ik spijt van deze beslissing. Uiteindelijk is het kind in de buik overleden, de baarmoeder gescheurd, tijdens operatie in het overheidsziekenhuis is de baarmoeder verwijderd, waarbij waarschijnlijk een van de urineleiders is beschadigd. En nu blijkt ze ook nog een vesico-vaginale fistel te hebben: de vrouw verliest dan urine ongecontroleerd via de vagina, omdat er een verbinding is ontstaan tussen de blaas en de vagina. Dat ontstaat doordat het hoofdje van het kind erg lang drukt op het schaambeen (met de blaas en vagina ertussen), zonder dat het kindje geboren wordt. Gelukkig is voor deze fistel, en daarmee voor het urine verlies, wel behandeling mogelijk in een speciaal daarvoor ingerichte kliniek in de hoofdstad.

Maar er zijn ook positieve dingen.

Zo lukt het me regelmatig om via internet/email goede adviezen te krijgen voor patiënten hier. Zo werd een pasgeboren baby naar mij verwezen met een aangeboren gezwel. Via adviezen en informatie van het internet heb ik het gezwel klein kunnen krijgen met injecties.

Baarmoederhals kanker screening

De plannen voor baarmoederhals kanker screening gaan langzaam, maar het lijkt wel de goede kant op te gaan. Inmiddels goede contacten met Female Cancer Foundation in Nederland en ook contacten met de overheid, zowel op locaal niveau als op nationaal niveau.

Ik hoop en verwacht dat in 2019 er meer concrete stappen zullen volgen….

Tot slot wil ik nog een verzoek doen voor steun, om een kleine maar essentiële verbetering te maken voor de patiënten in onze kliniek. Namelijk een bijdrage voor nieuwe matrassen. De huidige matrassen zijn op. De springveren steken eruit, de bekleding is door en er zitten deuken in het midden.

Nieuwe matrassen willen we lokaal proberen te kopen, maar dan met speciaal sterke bekleding, zodat we goede hygiëne kunnen verkrijgen, wat nu met de stukke matrassen een groot probleem is. Een matras kost ongeveer € 50 – 75,00 (exacte prijsopgave lukte niet om te verkrijgen met de feestdagen).

Afhankelijk van het beschikbare bedrag, vervangen we zo veel mogelijk matrassen. Donaties voor matrassen City Garden Clinic aan mij of via Smarter Hospital Foundation.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.