De beste wensen voor 2012!

on .

Weer eens tijd en energie om jullie een verhaaltje te schrijven

Allereerst over een patiënt die zwanger was, maar de buik niet goed mee groeide en erg veel buikpijn had. Met de echo gekeken en daaruit bleek dat ze een buitenbaarmoederlijk zwangerschap had die gebarsten was en bloedde in de buik. (Een normale zwangerschap nestelt zich in de baarmoeder, die zeer goed in staat is mee te groeien en voeding aan de foetus te leveren, een buiten baarmoederlijke zwangerschap nestelt zich elders in de buik, vaak in de eileider, die niet geschikt is om mee te groeien. Wanneer de foetus dan toch groeit, barst de eileider en gaat (veel) bloeden in de buik).

Dit hebben we uitgelegd aan de vrouw en haar man en verteld dat ze een operatie nodig had. Ze leken dit te hebben begrepen, maar weigerde de operatie even later. Ook haar man weigerde, hij was bang voor zijn schoonfamilie en de vrouw zelf was ook bang. Ze komen uit een dorp nog verder in de middle-of-nowhere dan Masanga. Na veel praten wilden ze het advies van de nursing aid die hen als eerst had ontvangen in het ziekenhuis. Hij kwam en probeerde hen gerust te stellen, dat leek te werken, maar later toch weer twijfels. Ik wilde het bijna opgeven, omdat ik zonder hun toestemming niet kan opereren (nee, ook hier niet!), maar zonder operatie zou ze kunnen dood bloeden..
Na nog meer pogingen lukte het om hen te overtuigen. Gelukkig!

Met dr Alex en de STP (Surgigal Training Program= HBO-artsen in chirurgisch training) haar toch nog diezelfde avond geopereerd. Bijna 3 unit bloed uit haar buik kunnen terug geven en de bloeding kunnen stoppen. Na de operatie knapte ze goed op en was ze erg dankbaar. Ook de nursing aid, die geen familie was, bleef erg betrokken bij deze patient en was blij dat ze het zo goed deed.
Tja, als je in een dorp woont ver weg van alles, lagere school waarschijnlijk niet afgemaakt, een rivier hebt waar je water vandaan komt, woont in een hut, ect. Dan kan ik me wel voorstellen dat wanneer een blanke dokter zegt dat de zwangerschap in je buik niet goed is en je geopereerd moet worden, dat wel erg eng is…. Toch goed dat ze wel naar het ziekenhuis gekomen is.
Er is hier nog veel verbetering mogelijk, zelfs met simpele dingen als mensen leren lezen en schrijven.

Nog enkele fotootjes: